Započet projekat „Promocija olimpijskih vrednosti: poštovanje, prijateljstvo, izuzetnost“ u 64 osnovne škole u Srbiji

Parallax Leaf - OKS

Nakon uspešne realizacije pilot projekta „Promocija olimpijskih vrednosti: poštovanje, prijateljstvo i izuzetnost“ u 2023. godini i veoma pozitivnih reakcija nastavnika i učenika, novi ciklus projekta se nastavlja u ovoj godini, i to u 64 osnovne škole u Srbiji.

 

projekat Promocija olimpijskih vrednosti poštovanje prijateljstvo izuzetnost
Finalni događaj pilot projekta „Promocija olimpijskih vrednosti poštovanje, prijateljstvo i izuzetnost“

 

Na osnovu Memoranduma o saradnji potpisanog 2022. godine između Ministarstva prosvete i Olimpijskog komiteta Srbije, nastavlja se projekat „Promocija olimpijskih vrednosti: poštovanje, prijateljstvo i izuzetnost” i u 2024. godini u 64 osnovne škole širom Republike Srbije. Cilj projekta je ostvarivanje olimpijskog ideala – izgradnje boljeg i humanijeg društva kroz sport pomoću nastavnog plana koji koristi sportsku pedagogiju i čiji je fokus na učenju koje se zasniva na vrednostima.

 

Učešće u projektu uzeće učenici šestog i sedmog razreda. Sve škole učesnice imaće zadatak da pošalju jedan završni rad na temu „Olimpijski dan”, da vežbaju koristeći TreninGO mobilnu aplikaciju i da pokažu koliko su naučili o olimpizmu i olimpijskom pokretu kroz Olimpijski kviz. Najboljih 5 škola po izboru stručne komisije, uzimajući u obzir i rezultate kviza znanja o Olimpijskim igrama i korišćenja TreninGO mobilne aplikacije tokom realizacije projekta, učestvovaće u finalnom događaju u Beogradu.

 

Projekat se realizuje uz pomoć materijala iz udžbenika Olimpijskog obrazovanja, edukativnih postera, plana aktivnosti, kao i različitih digitalnih resursa među kojima se posebno ističu „Virtuelni olimpijski muzej”, mobilna aplikacija „Treningo” Olimpijskog komiteta Srbije i interaktivni edukativni Map App posteri.

 

Kada sam došao na mesto predsednika Olimpijskog komiteta Srbije, kao jedan od ciljeva iz svog četvorogodišnjeg programa rada, naveo sam uvođenje olimpijskog obrazovanja u prosvetni sistem naše zemlje. Veoma sam srećan što smo u saradnji sa Ministarstvom prosvete prošle godine uspeli da ostvarimo taj cilj. Pilot projektom „Promocija olimpijskih vrednosti: poštovanje, prijateljstvo i izuzetnost” ušlo se u 51 osnovnu školu u Srbiji, i projekat je sjajno prihvaćen od strane 10.000 učenika i 650 nastavnika. Posebno me raduje što je ove godine još veći broj škola pokazao interesovanje i što će više od 12.000 dece i 700 nastavnika iz 64 osnovne škole uzeti aktivno učešće.

Naši olimpijci svaki dan žive u skladu sa olimpijskim vrednostima. Sport ih uči pravim vrednostima, da poštuju jedni druge, da igraju fer, da vode zdrav život, da uživaju u onome što rade i da budu najbolja verzija sebe. Poštovanje, prijateljstvo i izuzetnost su vrednosti koje treba svaki pojedinac da usvoji i da živi u skladu sa njima“, izjavio je predsednik OKS Božidar Maljković.

 

„Drago mi je što nastavljamo uspešnu saradnju sa Olimpijskim komitetom Srbije i što će ove godine još više škola biti uključeno u ovaj važan projekat. Olimpijsko obrazovanje je veoma važna tema za učenike i zajedničkim snagama ostvarili smo odlične rezulate, na dobrobit naših najmlađih. Kroz ovaj projekat deca uče da pomažu drugovima, da podstiču jedni druge i to su one vrednosti koje je potrebno da  promovišemo. Nastavljamo da jačamo duh olimpizma, koji podrazumeva životne vrednosti kao što su izuzetnost, prijateljstvo i poštovanje“, izjavila je ministarka prosvete prof. dr Slavica Đukić Dejanović.

 

Olimpijsko obrazovanje je pedagoški proces sistematskog i planskog usvajanja znanja iz oblasti olimpizma i olimpijskog pokreta uopšte. Glavni ciljevi olimpijskog obrazovanja su: formiranje moralnog karaktera; uzajamno poštovanje koje podrazumeva fer-plej i nediskriminaciju na bilo kojoj osnovi; poezija, muzika i umetnost povezane sa sportom; održivost i zaštita životne sredine; fizička aktivnost i promocija zdravog načina života.

 

Kroz pedagoški proces sistematskog i planskog rada utiče se na mlade da razumeju i usvoje osnovne olimpijske principe i primenjuju ih u sportu i svakodnevnom životu. Programi olimpijskog obrazovanja promovišu olimpijske vrednosti sa ciljem da ih učesnici prihvate i primenjuju u svom svakodnevnom životu. Jedan od ciljeva programa jeste i da što veći broj mališana u našoj zemlji na neposredan način, kroz druženje i igru, oseti duh olimpizma i nauči nešto više o istoriji olimpijskog pokreta i Olimpijskih igara.