Troje sportista Srbije na zimskom Evropskom olimpijskom festivalu mladih Friuli Venecija Đulija 2023

Parallax Leaf - OKS

XVI Zimski Evropski olimpijski festival mladih održaće se u regiji Friuli Venecija Đulija u Italiji u periodu od 21. do 28. januara 2023. godine. Na ovom takmičenju učestvovaće oko 1300 mladih sportista iz 47 evropskih zemalja. Srbiju će na 16. izdanju zimskog Evropskog olimpijskog festivala mladih predstavljati troje sportista u dve grane sporta. Našu zemlju predstavljaće 1 devojčica i 1 dečak u alpskom skijanju uz još 1 dečaka u brzom klizanju na kratkim stazama.

 

 

 

Evropski olimpijski festival mladih (EYOF) je međunarodno sportsko takmičenje koje pripada Evropskim olimpijskim komitetima i koje se održava pod pokroviteljstvom Međunarodnog olimpijskog komiteta. EYOF je namenjen mladim sportistima uzrasta od 14 do 18 godina. Postoje zimsko i letnje izdanje ovog takmičenja, koja se odvijaju u dvogodišnjim ciklusima, tokom neparnih godina. Ovaj događaj održava se pod olimpijskom zastavom i bogat je olimpijskim tradicijama, od olimpijskog plamena do zakletve sportista i zvaničnika. EYOF je pogodna prilika za mnoge buduće evropske sportske zvezde da naprave svoje prve korake na međunarodnoj sceni. Takođe, Evropski olimpijski festival mladih predstavlja mesto okupljanja mladih sportista iz Evrope. Pored toga, na ovom takmičenju mladi sportisti se upoznaju sa vrednostima i idealima sadržanim u Olimpijskoj povelji.

 

Šef Misije Olimpijskog komiteta Srbije za EYOF Friuli Venecija Đulija 2023, Nataša Janković, u susret predstojećem EYOF-u izjavila je: „Sve je spremno za nastup našeg Tima u Italiji. Ovo takmičenje će biti specifično po tome što se održava u tri klastera, na 12 takmičarskih objekata koji se nalaze u regiji Friuli Venecija Đulija, kao i u susednoj Austriji i Sloveniji. Svi naši sportisti biće smešteni u Olimpijskom selu u Tarviziju zajedno sa ostalim članovima delegacije koju čine treneri, doktor, fizioterapeut i administracija OKS i imaće sve optimalne uslove za svoj nastup. Prethodnica Misije otputovala je juče kako bi odradila završne pripreme za dolazak naših sportista koji stižu 20. i 21. januara avionom i kolima. Naši skijaši, Sara Nendwich i Aleksa Lalić, nastupaće u Tarviziju, dok će naš klizač, Luka Jašić, nastupati u Pontebi, mestu koje je udaljeno 22 km od Tarvizija. Ceremonija otvaranja je zakazana za 21. januar u Trstu, dok će Ceremonija zatvaranja biti održana 28. januara u Udinama.“

 

Za evropskog olimpijskog mladog ambasadora Srbije na predstojećem Evropskom olimpijskom festivalu mladih izabrana je Jana Nikolić. Misija mladih ambasadora, poput Jane, jeste da promovišu olimpijske vrednosti, poštovanje i prijateljstvo i da podstaknu mlade sportiste da razvijaju dugoročna prijateljstva.

 

Tim Srbija na EYOF-u Friuli Venecija Đulija 2023

 

Oko 1300 mladih sportista iz 47 evropskih nacionalnih olimpijskih komiteta takmičiće se u ukupno 12 sportova na zimskom EYOF-u u regiji Friuli Venecija Đulija, Italija. Srbiju će na ovom takmičenju predstavljati troje sportista u dva zimska sporta. U alpskom skijanju našu zemlju predstavljaće Aleksa Lalić i Sara Nendvih, dok će se u brzom klizanju na kratkim stazama takmičiti Luka Jašić.

 

Sara Nendvih će nastupiti u sve tri alpske discipline koje će se održati na ovogodišnjem EYOF-u, u slalomu, veleslalomu i superveleslalomu. S druge strane, Aleksa Lalić će se takmičiti u slalomu i veleslalomu. Luka Jašić nadmetaće se u brzom klizanju na kratkim stazama, i to na sledećim deonicama: 500m, 1.000m i 1.500m.

 

RASPORED TAKMIČENJA EYOF FRIULI VENECIJA ĐULIJA 2023

 

Svečanu ceremoniju otvaranja XVI Zimskog Evropskog olimpijskog festivala mladih Friuli Venecija Đulija 2023, kao i nastupe naših sportista, možete uživo ispratiti na sajtu Olimpijskog komiteta Srbije.