Šesto i sedmo izdanje programa Evropski olimpijski mladi ambasadori biće realizovani tokom EYOF 2023

Parallax Leaf - OKS

Šesto i sedmo izdanje programa Evropski olimpijski mladi ambasadori (EYOA), inovativnog programa razvijenog od strane Komisije za kulturu i obrazovanje Evropskih olimpijskih komiteta (EOK), biće realizovani tokom letnjeg i zimskog Evropskog olimpijskog festivala mladih (EYOF) 2023.

 

Program Evropski olimpijski mladi ambasadori

 

Uzimajući u obzir da će se EYOF Friuli Venecija Đulija (21-28. januar 2023) i EYOF Maribor (23–29. jul 2023) održati u razmaku od samo šest meseci, EYOA program je spojen u oba izdanja.

 

Dvadeset osam evropskih olimpijskih mladih ambasadora (EYOA), učestvovaće na letnjem i zimskom Evropskom olimpijskom festivalu mladih 2023. godine, predstavljajući 25 zemalja.

 

EYOA okuplja mlade od 18-30 godina, dok neki od njih potiču iz elitnog sportskog okruženja, svi dele istu strast, energiju, motivaciju i želju da inspirišu mlade sportiste da slede olimpijske vrednosti na terenu i van njega. Uloga svakog ambasadora je da nauči mlade sportiste vrednostima prijateljstva, poštovanja i izvrsnosti kako bi sportisti postali svesni sve većeg značaja i uloge Olimpijskog pokreta.

 

Program vodi članica Komisije za kulturu i obrazovanje EOK-a Nataša Janković, koja deli svoja očekivanja od novih ambasadora: „Veoma smo uzbuđeni zbog novog EYOA. Imamo sjajnu grupu ambasadora sa različitim poreklom i iskustvima koji su veoma inspirisani i motivisani da isporuče najbolji mogući program za mlade sportiste. Zimsko izdanje EYOF-a u Friuli Venecija Đuliji biće izazovno u smislu organizacije i logistike sa tri klastera i takmičenja širom regiona i šire. Međutim, ovi izazovi će naterati naš mladi tim da razmišlja izvan okvira što obično inspiriše inovacije i nova rešenja. Zato se radujem što ću videti kakve će aktivnosti naši ambasadori stvarati.”

 

Kako bi pripremili sve aktivnosti za sportiste, ambasadori prolaze kroz opsežan proces pripreme koji se sastoji od vebinara i rada u malim grupama. EYOA program takođe pomaže u razvoju veština ambasadora i alumnija, od kojih mnogi žele da nastave karijeru kao budući lideri u sportskoj industriji.

 

Clea Papaellina (CYP), potpredsednica Komisije za kulturu i obrazovanje EOK-a koja nadgleda obrazovanje EYOA programa, objašnjava proces: „Četiri virtuelna vebinara su osmišljena kako bi se ambasadorima pružile najvažnije informacije o olimpizmu i olimpijskim vrednostima. Biće prilagođene prezentacije koristeći primere najbolje prakse koji pružaju prilike za učenje i sugestije o tome kako privući pažnju sportista i angažovati ih. Pored toga, sve relevantne informacije o organizaciji događaja i komunikaciji daće predstavnici Organizacionog odbora i drugi stručnjaci iz EOK-a i drugih institucija. Između vebinara, ambasadori će raditi u malim grupama koje su idealne za razmišljanje i razvoj ideja. Naš Alumni tim im pomaže u ovom procesu mentorišući ih. Takođe smo veoma zahvalni na podršci našem predsedavajućem, Žan Mišel Brunu, članu Izvršnog odbora EOK-a.”

 

Kompletna lista evropskih olimpijskih mladih ambasadora (EYOA) koji će učestvovati na letnjem i zimskom Evropskom olimpijskom festivalu mladih 2023. godine nalazi se na linku u produžetku teksta.

List_EYOF_FVG2023_MARIBOR_2023