Program Evropski olimpijski mladi ambasadori na EYOF-u u Friuli Veneciji Đuliji

Parallax Leaf - OKS

Tokom trajanja zimskog EYOF-a u Friuli Veneciji Đuliji, u Italiji, realizuje se i program Evropski olimpijski mladi ambasadori. Program je pokrenut tokom trajanja zimskog EYOF-a u Erzurumu 2007. godine, i nastavljen je tokom svakog narednog EYOF-a, osim kada je pauza napravljena tokom zimskog EYOF-a u Sarajevu i Istočnom Sarajevu. Program se realizuje pod pokroviteljstvom Komisije za Olimpijsku kulturu i obrazovanje Evropskih Olimpijskih komiteta.

 

Program Evropski olimpijski mladi ambasadori

 

Cilj programa Evropski olimpijski mladi ambasadori je edukacija mladih sportista o vrednostima koje nosi olimpijski pokret. Oni se kroz edukativni program upoznaju sa olimpijskim vrednostima, poštovanjem, prijateljstvom i fer-plej igrom.

 

U okviru ovog programa na EYOF-u u Italiji naša zemlja ima tri predstavnika.

 

Za evropskog olimpijskog mladog ambasadora Srbije na  Evropskom olimpijskom festivalu mladih Friuli Venecija Đulija 2023 izabrana je Jana Nikolić. Janin zadatak je da upozna mlade sportiste sa međunarodnom sportskom zajednicom i da ih podstakne da otkriju moć Olimpijskog pokreta, ali i da motiviše mlade sportiste da uzmu učešće u edukatvnom programu tokom trajanja EYOF-a u čijem kreiranju ona učestvuje.

 

Aktivnosti koje Olimpijski komitet Srbije sprovodi u cilju promocije olimpijskih vrednosti godinama unazad su prepoznate i nagrađivane i u domaćim i u međunarodnim okvirima. To se zaključuje i kada je u pitanju program mladi ambasadori. Menadžer za promociju olimpijskih vrednosti OKS i član EOK Komsije za Olimpijsku kulturu i edukaciju, Nataša Janković od 2018. godine je lider programa. Od tada program je znatno unapređen, i obogaćen novim elementima, a sve sa ciljem da se mladi sportisti kroz edukativne aktivnosti upoznaju sa olimpijskim vrednostima. Vođa projekta Nataša Janković ovom prilikom je izjavila: „Bilo je zadovoljstvo upoznati 26 ambasadora i alumnista od koji su izabrani da budu deo šestog izdanja EYOA programa. Svi su se odlično snašli u svojim ulogama i ne sumnjam da će mladi sportisti koji su učestvovali u aktivnostima koje organizuje grupa otići kući obrazovaniji o olimpijskim vrednostima nego što su bili kada su stigli u Friuli Veneciju Đuliju.”

 

Osim Nataše i Jane, u Italiji je trenutno i Mirjana Ivković, koordinator za promociju olimpijskih vrednosti OKS, koja je ujedno i bivši mladi ambasador. Mirjana je bila mladi ambasador na EYOF-u u Bakuu 2019. godine, nakon čega je nastavila da bude deo ovog programa kao alumni. Od tada, ona je odgovorna za društvene mreže i komunikaciju programa na kanalima Evropskih olimpijskih mladih ambasadora.

 

Tokom EYOF-a u Friuli Veneciji Đuliji, održana je i ceremonija dodela medalja i zahvalnica. Mladim ambasadorima, kao i alumnijima, zahvalnice je uručio predsednik Evropskih olimpijskih komiteta Spiros Kapralos, koji je izjavio da je veoma zadovoljan kako je program realizovan. „Moram da pohvalim potpredsednicu Komisije za kulturu i obrazovanje EOK-a Kleu Papaelinu i lidera projekta Natašu Janković za fantastičan posao koji su uradile kako bi osigurale da naši ambasadori imaju najbolje iskustvo u okviru šestog izdanja ovog značajnog programa. Impersioniran sam ne samo aktivnostima koje su organizovali ovi mladići i devojke, već i koliko su oni impresivni kada komunicirate sa njima”. – izjavio je Spiros Kapralos.

 

Zahvalnice su uručili i Rafael Panjoci, predsednik EOK-a, Spiros Kapralos, kao i članovi Izvršnog komiteta EOK-a.

 

Ambasadori su proveli nedelju dana u organizovanju brojnih edukativnih i zabavnih aktivnosti za mlade sportiste kada se ne takmiče, jer žele da unesu olimpizam i vrednosti Olimpijskog pokreta u sledeću generaciju.