Program Evropski olimpijski mladi ambasadori na EYOF-u u Mariboru

Parallax Leaf - OKS

23 evropska olimpijska mlada ambasadora (EYOA) pohvaljena su za svoj izvanredan rad i nagrađena diplomama i medaljama na svečanosti tokom Evropskog olimpijskog festivala mladih (EYOF) u Mariboru

 

 

Ambasadori, zajedno sa sedam alumnija, deo su 7. izdanja EYOA programa. Tokom takmičarske nedelje u Mariboru, 23. – 29. jula, sportisti koji se takmiče na Festivalu mogli su da se uključe u različite igre kao što su Scavenger Hunt, Kahoot, Olympic History, True Olympism, Fair Play is Key, Olyvision i druge i da osvoje jedinstvene nagrade.

 

 

Pored učenja o olimpijskim vrednostima kroz aktivnost „Dan kulture“, sportisti su imali priliku da upoznaju različite kulture, tradicionalne igre i običaje. Održan je i „Dan integriteta“ na kome su saznali više o fer-pleju, sprečavanju manipulacija takmičenjima, antidopingu, finansijskoj i poslovnoj pismenosti u sportu. Partneri iz Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK), Međunarodne agencije za testiranje (ITA), Evropskog pokreta za fer plej i Slovenačkog olimpijskog komiteta dali su vredne doprinose u podršci ovim važnim temama.

 

EYOA Aleksandra Edebo je rekla: „Zaista cenim ovu priliku, i sama sam živela po ovim olimpijskim vrednostima, otišla sam na Olimpijske igre u Peking i jako sam se borila da stignem tamo, tako da su mi ove vrednosti zaista prirasle srcu. Želim da dam sve od sebe da ih proširim na mlađu generaciju i podržim ih na njihovim putovanjima i u njihovoj potrazi za prijateljstvom, izvrsnošću i poštovanjem. Privilegija je biti deo ovog programa“.

 

Program Evropski olimpijski mladi ambasadori
Mirjana Ivković (alumni EYOA), Nataša Janković (lider projekta EYOA) i Jana Nikolić (EYOA)

 

Članica Komisije za kulturu i obrazovanje Evropskih olimpijskih komiteta (EOK) i lider projekta EYOA Nataša Janković rekla je: „Bilo je zadovoljstvo raditi sa 23 ambasadora i 7 alumnija pre i tokom 7. izdanja EYOA programa u Mariboru.

 

Svi ambasadori su bili sjajni u svojim ulogama i ponašali se kao pravi olimpijski ambasadori!

 

Zahvaljujući sjajnoj saradnji sa našim partnerima uspeli smo da isporučimo nove formate programa za sportiste, što je bio veliki uspeh. Zaista želim da odam priznanje za sjajnu saradnju koju smo imali sa Organizacionim komitetom EYOF-a, a posebno Alešu Šolaru koji nas je podržavao od početka.

 

„Nadam se da će sportisti pamtiti ovo iskustvo ne samo po sportskim takmičenjima, već i po prihvatanju olimpijskih vrednosti kao načina života!“

 

Predsednik EOK-a Spiros Kapralos, predsednik Komisije za kulturu i obrazovanje EOK-a Žan Mišel Brun, članovi Izvršnog odbora Anamari Felps i predsednik Koordinacione komisije Maribor 2023 Guro Lium uručili su medalje i diplome EYOA-ima.

 

Predsednik EOK-a Spiros Kapralos je rekao: „Želeo bih da kažem veliko hvala našim organizatorkama programa Klei Papalini i Nataši Janković, bez njihove inspiracije i truda do ovog programa ne bi došlo.

 

Ovaj program je veoma važan jer daje sportistima priliku da spoje sport sa kulturom i omogućava mladim sportistima da shvate malo više o tome šta je olimpizam, šta su ideali i podrže njihovo razumevanje vrednosti kroz igru i obrazovanje. Život nije samo sportsko dostignuće, već i kombinacija ovih stvari i zahvaljujući vama [ambasadorima] oni postaju bolji sportisti i bolji ljudi.

 

Hvala svima vama, bez vas ne bi bilo moguće imati ovaj program“.

 

EYOA program je inicijativa EOK-ove Komisije za kulturu i obrazovanje, kojom predsedava Žan Mišel Brun i ključni je deo EYOF-a. Uoči EYOF-a Maribor 2023, ambasadore su vodili fantastični alumniji tokom serije vebinara koji su im pomogli u kreiranju ideja za aktivnosti koje su održane ove nedelje.

 

EYOA će sada postati deo alumnija koji nastavljaju svoj rad na promociji olimpijskih vrednosti. Naredna izdanja programa biće za dve godine na zimskom EYOF-u 2025. u Gruziji i letnjem EYOF-u 2025. u Severnoj Makedoniji.