Borilački sportovi

Kik boks

Parallax Leaf - OKS

Kik boks je savremena borilička veština nastala fuzijom tajlandskog boksa, engleskog boksa, tekvondoa, kung fua i drugih manje ili više poznatih boriličkih veština.

 

U osnovi se sastoji od elemenata udaranja i šutiranja. Kao samostalna veština nema dugu istoriju. Pojavila se 60-ih godina 20. veka u Japanu i Vijetnamu. Osnovni cilj ovog sporta je savlađivanje protivnika boljom tehnikom, brzinom i snagom. Uz to treba imati preciznost i veliku izdržljivost.

 

Postoji više od 16 varijanti stilova kik boksa širom sveta. Međutim, 3 najpoznatija stila u kik boksu su:

Američki kik boks
Muay Thai
Savate

 

Američki kik boks je definitivno najpoznatiji stil u Americi i širom Evrope. Nastaje 1970. godine kombinacijom boksa i karatea. Ono što je karakteristično za ovaj stil jeste da je ovo “stand up sport”, što znači da nema rvanja po podu i udarci ispod struka su zabranjeni.

 

Muay Thai, poznatiji i kao “thai box”, je stil kik boksa koji potiče sa Tajlanda. Muay Thai uključuje tehniku udarca pesnicama i nogama, ali takođe i upotrebu udarca kolenima i laktovima. Clinch (Klinč), poznatiji kao borba gornjeg tela može se koristiti u ovom stilu. Udarci ispod struka su dozvoljeni, ali ne i u predelu prepona.

 

Savate je francuski stil kik boksa kreiran od strane francuskih mornara koji uključuje nošenje obuće tokom borbe. Takmičarima daje bolju priliku za više “smrtonosnih” udaraca. Tačke stopala su glavni kontakt prilikom udaranja. Ono što izdvaja ovaj stil od drugih je korišćenje finti tokom borbi. Finte, tj. udarci koji imaju cilj da odvuku pažnju i zbune protivnika, se često koriste za zadavanje neočekivanih udaraca. Udarci i pokušaji udaraca brzo kruže iz različitih pravaca u jedan deo tela, nakon čega sledi neočekivani udarac u drugi deo tela koji je od početka i bio meta. Ovaj stil kik boksa je poznatiji u Evropi nego u Americi. Savate je poznat kao neprikosnoveni vid samoodbrane.

 

Nazad na sve sportove

Sportisti Srbije: Kik boks