Ekipni sportovi

Odbojka

Parallax Leaf - OKS

Odbojka je nastala 1895. godine u Sjedinjenim američkim državama, kada je g. Vilijam G. Morgan, profesor fizičkog vaspitanja u Holiouku (Masačusets),  izmislio igru koju  je nazvao “Mintonete”.

Odbojka je nastala 1895. godine u Sjedinjenim američkim državama, kada je g. Vilijam G. Morgan, profesor fizičkog vaspitanja u Holiouku (Masačusets),  izmislio igru koju  je nazvao “Mintonete”. Ipak, jedan lokalni novinar je zabeležio da se lopta odbija preko mreže i sport je gotovo odmah preimenovan u – odbojku.

Odbojka je veoma brzo postala popularna u celom svetu. Japan je igrao odbojku već  1896, a ostale azijske zemlje su ga sledile. To je rezultiralo brzim razvojem igre u narednih 20 godina. Posebno dizajnirana lopta je napravljena, po 6 igrača na svakoj strani mreže je postao standard i usvojeno pravilo o tri udarca sa jedne strane mreže. Nijedan zemlja nije suvereno vladala odbojkašim olimpijskim tronom, a do sada je Sovjetski savez osvojio najveći broj  medalja. Japanska i ruska ženske reprezentacije su  dominirale 1964-1984, ali su od tada tron preuzele Kuba, Kina i Brazil. Muški tim SAD-a je bio najistaknutiji tokom ’80-ih, Italija ’90-ih i Brazil od 2000.

Od 1964. godine odbojka je  uvrštena u zvanični program Olimpijskih igara.

U Srbiju je  odbojku 1924. godine doneo g. Vilijam Vajland, profesor folklora i narodnih sportova iz Ouklenda (Kalifornija), kada je u organizaciji Crvenog krsta održao niz predavanja i demonstracija američkih sportova u Beogradu i Novom Sadu. Veruje se da njegov dolazak označava početak odbojke na ovim prostorima, a 1924. se smatra za godinu kada je prvi put odbojkaška lopta došla u Srbiju.

Ipak, pre II svetskog rata nije postojalo organizovano takmičenje u našoj zemlji. Odbojka je predstavljala jednu od vežbi i dopunski sport u okviru Sokolskih društava, koja su je u to vreme jedina praktikovala.

Odbojkaški savez je osnovan 1946. godine u okviru Saveza za fizičku kulturu Jugoslavije. Od 13. februara 1949. godine Odbojkaški savez je postao samostalna sportska organizacija.

Svetska odbojkaška federacija (FIVB) je osnovana 1947. godine, a tadašnja Jugoslavija je bila jedan od 14 osnivača (uz Belgiju, Brazil, Čehoslovačku, Egipat, Francusku, Holandiju, Mađarsku, Italiju, Poljsku, Portugal, Rumuniju, Urugvaj i SAD).

Najveći uspeh naših odbojkaša vezuje se za Olimpijske igre i osvajanje zlatne medalje 2000. godine u Sidneju.

Nazad na sve sportove

Sportisti Srbije: Odbojka