Individualni sportovi

Stoni tenis

Parallax Leaf - OKS

1926. godine su u Berlinu i Londonu održani prvi sastanci koji su vodili ka osnivanju Svetske stonoteniske federacije. Prvo svetsko prvenstvo  je održano u Londonu iste godine, ali je sport morao da sačeka još jako dugo dok se nije priključio programu Olimpijskih igara.

Nastao je kao večernja zabava za englesku gospodu, a vremenom se razvila  u izuzetno brzu i dinamičnu igru. Stoni tenis je sport kojim se, u odnosu na bilo koji drugi sport, bavi najveći broj ljudi na planeti.

Nastao u višoj klasi engleskog društva oko 1880. godine kao kućna zabava “za posle večere”, odnosno kao alternativa tenisu na travi. Rekviziti su bili sve što se našlo pod rukom: knjige pređane u niz po sredini stola su služile kao mreža, oblikovan plutani zatvarač od šampanjca kao loptica, a poklopac kutije za cigare je mogao da posluži kao reket.

1926. godine su u Berlinu i Londonu održani prvi sastanci koji su vodili ka osnivanju Svetske stonoteniske federacije. Prvo svetsko prvenstvo  je održano u Londonu iste godine, ali je sport morao da sačeka još jako dugo dok se nije priključio programu Olimpijskih igara. Stoni tenis se nalazi na redovnom programu Igara od 1988. godine.

Procenjeno je da danas u svetu stoni tenis ima 40 miliona registrovanih takmičara i nekoliko  miliona rekreativaca, i svi oni ga čine najmasovnijim sportom na planeti. Naravno,  za svoju brojnost stoni tenis najviše može da zahvali stanovnicima Kine, koji su mu i najverniji, i koji su apsolutno dominantni  na svim takmičenjima.

Nazad na sve sportove

Sportisti Srbije: Stoni tenis