Individualni sportovi

Tenis

Parallax Leaf - OKS

Iako sa veoma dugom olimpijskom istorijom, tenis je sa programa Igara povučen 1924. godine i nije se vratio na program Igara sve do 1988.

Tenis ima izuzetno dugu istoriju, a veruje se da je rodno mesto igre koju danas poznajemo kao tenis bila Engleska. Najstarija i najsličnija igra vezana za tenis kakav se danas igra je nastala u 11. veku u Francuskoj i zvala se “jeu de paume”, igrali su je monasi u dvorištu manastira, tako što su loptu su udarali dlanovima.

Do kraja 19. veka tenis je postao popularniji od kriketa u Engleskoj. Stoga je “All England Croquet Club” prihvatio tenis i prepustio mu nekoliko sportskih terena. Ova ogromna podrška kluba je uz već postojeću rastuću popularnost, doprinela nastajanju nove moderne igre u Engleskoj.

Do 1913. je tenis na travi postajao sve popularniji širom sveta, pa je bilo sasvim prirodno što je organizovana međunarodna konferencija 12 nacija u Parizu kada je osnovana i Međunarodna federacija tenisa na travi (ILTF) . Iako sa veoma dugom olimpijskom istorijom, tenis je sa programa Igara povučen 1924. godine i nije se vratio na program Igara sve do 1988.

Nazad na sve sportove

Sportisti Srbije: Tenis